zondag 27 maart 2011

zwangere 'junkfood-junkies' geven verslaving vaak door aan baby

Zwangere 'junkfood-junkies' geven verslaving vaak door aan baby

Ongeboren kinderen kunnen verslaafd worden aan vet voedsel wanneer hun moeder tijdens de zwangerschap regelmatig junkfood eet. Dat blijkt uit een nieuwe Australische studie.
Een suiker- en vetrijk dieet bij zwangere mama's kan de hersenen van ongeboren baby's zodanig programmeren dat hun kinderen na de geboorte regelmatig zin hebben in junkfood.

Rattenexperiment
Wetenschappers aan de universiteit van Adelaide voerden een experiment uit op twee groepen ratten tijdens hun zwangerschap en zoogtijd. Ze gaven de eerste groep zwangere ratten 'standaardvoedsel' terwijl de andere groep werd onderworpen aan een suiker- en vetrijk dieet.

Na de geboorte mochten de babyratten zelf hun eigen voedsel uitkiezen: het 'normale' voedsel of de junkfoodversie. Wat blijkt nu? Het nageslacht van de mamaratten die tijdens de zwangerschap hun buikje rond aten met junkfood, koos veel meer voor het ongezonde eten dan voor de normale rattenmaaltijd.

Dopamine
De onderzoekers namen de hersenactiviteit van de babyratten onder de loep en gingen op zoek naar chemische stoffen zoals dopamine en opioïden. Deze 'feel good'-stoffen waren meer aanwezig bij de junkfoodratten, wat kan betekenen dat ze tijdens de zwangerschap verslaafd raakten aan suiker en vetten.

Het onderzoek zou volgens de wetenschappers verklaren waarom sommige mensen sneller verslaafd worden aan junkfood dan anderen. (kgm)

BRON: hln.be

Geen opmerkingen: